“Could not load data from the data source” error in ArcMap 10.1

When working in ArcMap, one would encounter all kinds of wired-ass problems for all kinds of unknown reasons. One of them is when you are working on a map document for a while, and out of the blue, unable to open the attribute table of a layer or layers in the document.

The error usually occurs when you right click on a layer and click “Open attribute table”. Instead of showing the attribute table, ArcMap displays you the following message and an empty attribute table. The strange thing is you still can select the rows in the attribute table and you can see how many rows in the table as well. It is just that all the rows are now empty.

couldnotload

empty_table

There are a few ways to solve this problem. One easy way, which worked for me, is to export out the problematic layer to a new geodatabase and then import it back to your map document. I hope this is helpful to those who encounters similar problem using ArcMap.

3 thoughts on ““Could not load data from the data source” error in ArcMap 10.1

  1. This helped with the exact issue I had loading a .csv table that arcmap just did not want to load past ~10000 records. Thanks so much!

    Like

  2. This solved the exact problem I had loading the tables from a .csv that Arcmap just would not process after 10,000 records. Converting all my csvs to dbfs worked perfectly. Thanks!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s